شیرالات
وسیله ای مکانیکی یا الکترو مکانیکی هستند که برای کنترل حرکت مایعات ، گازها ، پودرها و ... از طریق لوله ها یا لوله ها یا مخازن یا ظروف دیگر استفاده می شوند. در بیشتر موارد ، سوپاپ ها به نوعی از مانع مکانیکی - به عنوان مثال یک صفحه ، یک توپ ، یک دیافراگم - متکی هستند که می توانند وارد شده و از جریان جریان مواد عبوری خارج شوند. برخی از شیرآلات به عنوان انواع خاموش طراحی شده اند ، در حالی که برخی دیگر کنترل بسیار خوبی از عبور محیط دارند.
انواع شیرآلات و اتصالات - طرح کلی شیرآلات صنعتی. روند.
شیرالات صنعتی
شیر پروانه ای
شیر فلکه کشویی
شیر فلکه سوزنی
شیر فلکه چدنی
شیر فلکه فولادی
شیرالات توپی
شیر فلکه استیل
شیر خودکار
شیر صافی
انتخاب مواد نقش مهمی در تعیین دریچه ها دارد تا از سازگاری قسمتهای مرطوب شیر با مایع یا پودر عبوری از آن اطمینان حاصل شود. اندازه گیری توسط قطر لوله یا لوله ، میزان جریان و عرض بین فلنج برای شیرهای خط لوله که به عنوان جایگزین نصب می شوند ، تعیین می شود.
انواع شیرآلات و کاربردهای آنها
شیرآلات آئروسل
شیرهای صنعتی متعادل کننده
شیرهای تعادل برای کنترل جریان سیال با تقسیم جریان به طور مساوی در شاخه های جریان مختلف استفاده می شود. مشخصات اصلی شامل تعداد پورت ها ، اتصالات پورت ، اندازه شیر ، و مصالح ساختمانی است. شیرهای متعادل کننده در درجه اول در برنامه های HVAC و سیستم های قدرت سیال استفاده می شوند. به عنوان مثال ، آنها می توانند در سیستم های گرمایش / سرمایش تجاری برای تنظیم دمای آب در شرایط بارگیری مختلف استفاده شوند. همچنین می توان از آنها برای ایجاد نیروی تعادل سیلندرهای دوگانه استفاده کرد.
مشخصات شير فلكه سوزني فولادي فلنج دار (سوپاپی):
ساختمان اين وسیله طوري مورد طراحي قرار گرفته كه سیال از نقطه ورود به شير تا خروج از آن 180 درجه تغيير جهت خواهد داد.ساختمان مجرابند و نشيمنگاه آن طوري است كه به محض برقرار شدن جريان، تماس آنها با هم قطع ميشود.همچنين باز نبودن كامل شير موجب فرسودگي آن نميشود و لذا از آن ميتوان براي تنظيم و كنترل جريان استفاده كرد.
متناسب بودن تعداد دور دسته شير با حجم مجراي خروجي جريان كار تنظيم مقدار جريان را با دست آسان ميسازد. اكثر شيرهاي بشقابي داراي ساقه و فلكه متحرك هستند.
شير فلکه های سوزنی فولادی (سوپاپی) ميتوانند طوري قرار بگيرند كه مجرابند در جهت خلاف جريان پیدا میکنند و انرژي جنبشي سيال مانع از بستن ميگردد و كمك به باز شدن شير ميكند.وقتي كه مجرابند در جهت جريان ميبندد انرژي جنبشي كمك به بستن آن ميكند و مانع از باز شدن شير ميشود. اين ويژگيها نسبت به ساير طرحها برتر هستند. خصوصاً وقتي كه بستن سريع جريان مورد نياز باشد.
مشخصات شیرهای سوزنی:
1. جهت جريان سيال بر خلاف شیر کشویی تغيير ميكند و با تغيير جهت جريان سيال،ايجاد تلاطم مينمايند
2. تلاطم افت فشار را افزايش ميدهد.
3. در شیر سوزنی افت فشار بيشتر از شیر کشویی مي باشد.
4. در شیر سوزنی فرسودگي به علت اصطكاك خيلي كمتر ازشیر کشویی ميباشد.
انواع شیرفلکه سوزنی (سوپاپی):
شیر سوزنی ها معمولاً به سه صورت (Z-Body) (Y-Body) (Angle-Body) طراحي ميشود كه با توجه به محل نصب در خطوط ميتوان از آنها استفاده كرد.
طرح (Z-Body)
از اين نوع شير براي موارديكه سيال آب باشد ميتوان استفاده كرد. عمومي ترين نوع طراحي بدنه در شیر سوزنی ها طرح Z ميباشد. در اين شيرها صفحه جداكننده در سرتاسر بدنه كه شامل نشيمنگاه هم ميگردد به شكل Z ميباشد.
طرح (Y-Body)
طراحي فرم Y بهترين نوع بدنه براي از بين بردن افت فشار ذاتي در شیر سوزنی ها ميباشد و زاويه بين نشيمنگاه و محور خط 45 درجه ميباشد. اين فرم از شیرهای سوزنی مناسب ترين نوع براي قرارگيري در فشارهاي بالا ميباشد.
طرح (Angle-Body)
اين طرح يك مدل تغيير يافته از طرح اصلي شیر سوزنی ميباشد. اين شير داراي انتهاي 90 درجه ميباشد. در اين شير سيال قادر خواهد بود كه فقط با يك زاويه 90 درجه بچرخد و خروج آن متقارن تر از خروج يك شیر سوزنی معمولي ميباشد. مزيت اصلي و ويژه اين شير آن است كه علاوه بر اينكه بعنوان يك شير ميباشد ميتواند به عنوان يك زانويي نيز عمل كند.MAIN GLOBE VALVE ANGLE
براي وضعيت هاي متعادل از فشار و دما شیرفلکه سوزنی 90 درجه (Angle Globe Valve) همانند يك شیر سوزنی معمولي عمل ميكند. وضعيت خروجي شیرفلکه سوزنی 90 درجه (Angle Globe Valve) بگونه اي است كه براي سيالات پويا و خورنده مناسب ميباشد.
در سيستم هاي كه در آنها دما پائين ميباشد از شیرفلکه سوزنی 90 درجه (Angle Globe Valve) استفاده ميگردد در اين حالت فشار به پايين ديسك اعمال مي گردد كه اين خاصيت كاربرد اين شيرها را ارتقا داده و باعث محافظت از آببندها ميگردد. و همين از مقدار سايش بر روي نشيمنگاه و سطوح مجرابند نيز ميكاهد.
مجرابندهاي مورد استفاده در شیرهای سوزنی:
1. مجرابند كروي
2. مجرابند تركيبي
3. مجرابند سرپوش دار
مجرابند كروي:
مجرابند كروي در يك قسمت مخروطي شكل با نشيمنگاه قرار ميگيرد.از اين طرح عموماً در سيستمهاي با دما و فشار پائين استفاده ميگردد.شیرهای سوزنی با اين نوع مجرابند قادر به تنظيم جريان بوده ولي اصولاً براي قطع و وصل جريان مورد استفاده قرار ميگيرند.
مجرابند تركيبي:
در اين طرح بر روي مجرابند از يك حلقه غيرفلزي سخت استفاده گرديده است. حلقه مورد استفاده باعث سفت شدن نهايي مجـرابند مي-گردد. مجرابندهاي تركيبي اصولاً در سيستمهاي كه در آنها بخار و آب گرم جريان دارد مورد استفاده قرار ميگيرند. اين مجـرابندها در مقابل سايش مقاوم بوده و عملكرد مناسبي در كامل بسته شدن شير دارد.
مجرابند سرپوش دار:
اين نوع مجرابند وضعيت قابل تنظيم بالاتري را نسبت به دو طرح قبلي بوجود مي آورند.مجرابند سرپوش دار در شكل هاي متنوعي وجود دارد.در شكل عمومي همگي آنها داراي طول بلند و مخروطي مي باشند.
شیر فلکه سوزنی فولادی (سوپاپی)..