Globe valve (شیر کروی، گلوب ولو)
Globe valve (شیر کروی، گلوب ولو)
یکی از پرکاربردترین شیرآلات مهم صنعتی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و آب و فاضلاب که در کلیه خطوط انتقال سیالات مایع ، گاز، دوفازی و سیالات حامل ذرات معلق جامد بکار می رود شیرکروی )Globe valve ( است.
علت نامگذاری این شیر به کروی بخاطر شکل ظاهری آن است که بشکل گرد میباشد ولی شکلهای دیگری نیز برای بدنه آن وجود دارد.ساختمان دریچه و نشیمنگاه آن طوری است که به مجرد برقرار شدن جریان تماس آنها با هم قطع می شود .همچنین باز نبودن کامل شیر کروی موجب فرسودگی ان نمی شود.
و لذا از آن می توان برای تنظیم و کنترل جریان استفاده کرد. متناسب بودن تعداد دور دسته شیر با حجم مجرای خروجی مایع کار تنظیم مقدار جریان را با دست آسان می سازد .
امروزه در شبکه های مختلفی از این شیر بهره می گیرند مانند تاسیسات ساختمانی، موتورخانه ها، خروجی پمپها، پالایشگاهای نفت، نیروگاهها ، پتروشیمی ها، صنایع آب ، صنایع غذایی، نساجی و هر جایی که نیاز به تنظیم میزان دبی عبوری جریان باشد. برای اطلاعات تکمیلی درخصوص این شیر بایستی به استاندارد BSI BS 1873 مراجعه نمود.
علت نامگذاری این شیر به کروی بخاطر شکل ظاهری آن است که بشکل گرد می باشد ولی شکلهای دیگری نیز برای بدنه آن وجود دارد.ساختمان دریچه و نشیمنگاه آن طوری است که به مجرد برقرار شدن جریان تماس آنها با هم قطع می شود .همچنین باز نبودن کامل شیر کروی موجب فرسودگی ان نمی شود.و لذا از آن می توان برای تنظیم و کنترل جریان استفاده کرد. متناسب بودن تعداد دور دسته شیر با حجم مجرای خروجی مایع کار تنظیم مقدار جریان را با دست آسان می سازد .
شیر کروی از آن دسته شیرهای خطی ) (linearمی باشد که مجرابند آن بشکل یک دیسک است و قسمت انتهایی آن بشکل کروی یا مخروطی ساخته می شود و با قرارگیری روی یک حلقه نشیمن یا Seat Ring مسیر را باز ، بسته یا به میزان معینی باز میکند یعنی علاوه برon/off قادر به تنظیم دبی جریان عبوری نیز می باشد و به همین در خطوط عبور سیال در کنار شیرهای کنترلی یا Control Valve بصورت سری ،مورد استفاده در صنایع مختلف بعلاوه یک محرک پنوماتیکی یا الکتریکی ، استفاده میشود.
معمولا این شیر بصورت Metal Seat بکار میرود بدین معنی که دیسک و نشیمن آن از فلز ساخته می شوند ولی در برخی موارد آنرا بصورت Soft Seat نیز تولید می کنند که استفاده بسیار محدوده دارند.
بدنه این شیرها از لحاظ شکل ظاهری به راحتی قابل تشخیص هستند زیرا بدنه آنها یا بحالت گرد است و یا شکلی مانند S انگلیسی بحالت خوابیده دارد که در زیر این موضوع کاملا قابل تشخیص است و شکل سمت راست شیر دروازه ای و دوشکل سمت چپ شیر کروی می باشند.. این دوشکل از بدنه حالت استاندارد این شیرها است .
شیر کروی به لحاظ شکل بدنه و کانال جریان پیچیده ای که دارد جریان سیال در حین عبور از شیر چند بار تغییر جهت می دهد و همین امر باعث اتفاق افتادن ناگهانی افت فشار ، ایجاد صدای ناهنجار، لرزش، کاویتاسیون، فلشینک، جریان خفه و یا آشفتگی جریان در سیال می شود که همگی از مشکلات بسیار زیاد موجود در شبکه ها مخصوصا برای سیالات مایع می باشند.
برای کم کردن این مشکلات از انواع دیگری از بدنه در این شیرها استفاده می گردد مانند نوع مایل یا oblique که در برخی مواقع به آن Y-Type نیز میگویند و علت این امر شکل ظاهری بدنه آن است. نوع دیگری از بدنه که هم برای کم کردن مشکلات فوق بکار میرود و هم برای یک تغییر جهت در مسیر جریان ، نوع زاویه دار یا Angle Pattern میباشد که از لحاظ ساختار قطعات آب بندی همگی شباهت زیادی به هم دارند.
با توجه به این که این شیر برای تنظیم جریان بکار می رود برای سرویسها و شرایط کاری مختلف از دیسکهای با شکلهای متفاوت بهره میگیرند.انتخاب نوع این دیسکها به شرایط و پارامترهای زیادی ازجمله دمای سرویس، وظیفه شیر در سرویس، میزان نشتی مجاز ، خواص جریان قبل و بعد از نصب شیر در سرویس، سرعت سیال در جریان ، فاز سیال و بسیاری از موارد دیگر بستگی دارد. این پارامترها در دوره های آموزشی انتخاب شیرآلات یا Valve Selection که هرساله در شرکت پیشروصنعت برگزار میگردد به تفصیل بررسی می شوند.
دسته و اتصال دیسک به دو شکل T-slot و Disk-nuteطراحی میشود که در اولی ساقه در طول دیسک حرکت میکند و در دومی، دیسک به ساقه پیچ شده است.استانداردهای طراحی شیرهای کروی) ياGlobe valve ( API 6D, API 600است.